Sateenkaarisenioreiden näkymättömyys on haaste palvelujärjestelmälle
Suomessa elää arviolta yli 50 000 yli 60-vuotiasta seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvaa ihmistä. Sateenkaariseniorit ovat vähemmistö, jonka jäsenistä suuri osa on leimattu lainsäädännön silmissä ensin rikolliseksi ja vähän myöhemmin sairaaksi leimattuja.
EU:n perusoikeusviraston selvityksessä neljännes sateenkaarisenioreista kertoi kokeneensa syrjintää viimeisen vuoden aikana. Vielä useampi on syrjinnän pelossa jättänyt vähintään kerran käyttämättä sosiaali- ja terveyspalveluita. Historia onkin painanut sateenkaariseniorit näkymättömäksi vähemmistöksi.
Tämä näkyy esimerkiksi siten, että yhteiskunnan palveluissa henkilökunta voi ajatella, että heillä ei ole sateenkaarisenioreita asiakkaina, vaikka totuus olisi toinen. Eduskunnan sateenkaariverkoston puheenjohtaja Elisa Gebhardin mielestä tarvitaan lisää osaamista moninaisuuden kohtaamisesta:
”Ikääntyneiden palveluita pitää kehittää niin, että varmistetaan palveluiden riittävä kyky kohdata moninaisuutta ja taata kaikille ikääntyneille turvalliset ja tosiasiallisesti yhdenvertaiset palvelut.”
Sateenkaariseniorit ry:n puheenjohtaja Risto Hartikainen muistuttaa, että erilaisten elämäntarinoiden, elämäntilanteiden ja pelkojen ymmärtäminen mahdollistaa aidon tasa-arvon toteutumisen palveluissa. Tuolloin voidaan asiakaslähtöisesti tunnistaa hyvinvointiin liittyvät tarpeet.
”Kaikilla ikääntyneillä tulisi olla mahdollisuudet oman näköiseen elämään, myös sateenkaarisenioreilla”, toteaa Hartikainen.
Gebhard ja Hartikainen puhuivat Eduskunnan sateenkaariverkoston ja Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLIn Moni-ikä hankkeen keskustelutilaisuudessa Eduskunnassa.