Kvarnström (SDP): Suomalaiset ovat soteasioissa SDP:n linjalla ja vaativat riittävää rahoitusta hyvinvointialueille
Monet hyvinvointialueet ja HUS-yhtymä suunnittelevat säästötoimena palveluverkostonsa karsimista. Hallituksen vastaus tähän kriisiin on mitätön ja sen suunnitelmissa on ainoastaan leikkauksia. Kansanedustaja Johan Kvarnström muistuttaa, että SDP tarjoaa vaihtoehdon, joka on linjassa suomalaisten mielipiteen kanssa.
Uuden tutkimuksen mukaan “lähes 90 prosenttia suomalaisista on nimittäin sitä mieltä, että valtion tulee varmistaa kunnille ja hyvinvointialueille riittävä rahoitus lakisääteisten palvelujen tuottamiseen”.
– Hallitus ei kuuntele oppositiota, mutta voisiko hallitus kuunnella edes lähes koko kansan selkeää viestiä?, kysyy Kvarnström.
– Taistelu lähipalveluista on käynnissä melkein kaikkialla Suomessa. Suuri osa nykyisistä ongelmallisista ehdotuksista voidaan välttää, jos hallitukselta löytyy tahtoa, mutta mitä tekee hallitus? Pahentaa tilannetta. Hallituksen lista toimenpiteistä terveyskriisin korjaamiseksi on lyhyt, erittäin lyhyt. Itse asiassa siinä ei ole yhtäkään kohtaa. Sen sijaan lista hallituksen toimenpiteistä, jotka lisäävät painetta terveydenhuoltoon, on valitettavasti pitkä, sanoo Kvarnström.
Hänen mielestään sosialidemokraattien vaihtoehto tulisi ottaa välittömästi käyttöön. Siihen kuuluu lisää rahoitusta vaihtoehtobudjetin mukaisella tavalla, alueiden alijäämän kattamisvelvoitteen aikataulun pidentäminen, hallituksen sote-leikkauksien peruminen, hallituksen alkoholiverokevennyksen peruminen, hallituksen yksityiseen terveysbisnekseen kohdentaman panostuksen uudelleenohjaaminen hyvinvointialueille ja ensi vuoden jälkikäteistarkistuksen osittainen aikaistaminen tälle vuodelle.
– Jos hallituksen leikkauslinja jatkuu, on iso riski, että alueet ja HUS-yhtymä turvautuvat lyhytnäköisiin säästötoimiin, jotka tulevat pitkällä aikavälillä kalliimmiksi. Hallitusohjelma tarjoaa säästökuuria yhdelle jos toisellekin palvelujärjestelmälle. Se koskee päivystyksiä ja se koskee erikoissairaanhoidon “työnjakoa” – eli lisää keskittämistä. Sairaaloihin ja palveluihin on tulossa valtavat heikennykset, sanoo Kvarnström.
Hän on erityisen huolestunut synnytysosastojen kohtalosta.
Synnytysosastojen määrä Suomessa on laskenut alle puoleen 1980-luvun tasosta. Kvarnström toteaa, että on hyvin mahdollista, että tämä valitettava kehitys jatkuu, jos hallitus ei muuta linjaansa. Hän toivoo, että ne hallituspuolueiden edustajat, jotka puolustavat esimerkiksi Lohjan sairaalan synnytysosastoa, ryhtyisivät toimeen, jotta hallitus varmistaisi riittävän rahoituksen sotealalle.