Kvarnström HUS-yhteistoimintaneuvotteluista: hallituksen on aika herätä
Kansanedustaja Johan Kvarnström (SDP) pitää tervetulleena kriittistä ja pitkäjänteistä keskustelua Uudenmaan erillisratkaisusta terveydenhuollossa. Samalla hän tähdentää, että tarvitaan kiireellisiä ratkaisuja, joita sosiaalidemokraatit ovat tuoneet esiin koko kauden, mutta joita Orpon hallitus on itsepintaisesti kieltäytynyt ottamasta käyttöön.
– Organisaatiojärjestelmillä on ajan mittaan suuri merkitys, mutta ongelmana on pohjimmiltaan se, että terveydenhuoltoala on alirahoitettu ja hallitus kieltäytyy myöntämästä hyvinvointialueille lisäaikaa. SDP on esittänyt ensimmäisenä toimenpiteenä, että hyvinvointialueille annettaisiin 1-2 vuoden lisäaika sopeutusten tekemiseen ja osa tulevien vuosien rahoituksesta aikaistettaisiin, Kvarnström sanoo.
Kun HUS neuvottelee 50 miljoonan euron säästöistä tilanteessa, jossa ihmiset eivät saa tarvitsemaansa hoitoa ajoissa, kaikkien varoituskellojen pitäisi Kvarnströmin mukaan soida.
– Asia olisi pitänyt ratkaista jo aiemmin, eritoten silloin, kun Lohjan synnytysosasto suljettiin. Osa hallituspuolueista puhuu hoidon tilanteesta erittäin hienosti, myös kriittisesti ja vaativasti, mutta tosiasiassa hyväksyy hallituspolitiikan leikkauksineen ja ilman lisäaikaa hyvinvointialueille. Sanat ja teot eivät aina sovi yhteen, Kvarnström sanoo.
Hän sanoo, että on totta, että Orpon hallitus myöntää lisää rahoitusta sosiaali- ja terveyssektorille, mutta muistuttaa tämä tapahtuvan jo olemassa olevan rahoitusmallin mukaisesti ja että hallituksen toimet merkitsevät silti vähemmän rahaa kuin muutoin ja että rahat vähenevät suhteessa hoidon tarpeeseen.
– On myös muistettava, että suuri syy kustannusten nousuun on itse asiassa myönteinen: hoitajien ansaittu palkankorotus. Ala tarvitsee lisää luottamusta, parempaa henkilöstön hyvinvointia ja parempaa houkuttelevuutta, jotta alalla olisi riittävästi ihmisiä ja siten edellytykset toimia sujuvasti ja siirtää painopistettä varhaiseen, halvempaan hoitoon. Nyt henkilöstön keskuudessa vallitsee suuri huoli, eikä siitä ole kenellekään hyötyä, Kvarnström sanoo.