Harakka vaatii verolakeihin muutoksia sananvapauden turvaamiseksi
Kansanedustaja Timo Harakka (sd.) vaatii pikaisia muutoksia tuloverolakiin ja lakiin elinkeinotulon verotuksesta, jotta journalistien työ ei vaarannu kohtuuttomien oikeudenkäyntikustannusten pelossa. Hän on jättänyt valtiovaranministeri Riikka Purralle asiaa koskevan kirjallisen kysymyksen.
Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) tulkinnan mukaan työnantajan maksamat toimittajan asianajokulut kuuluvat toimittajan veronalaiseen tuloon. Korkeista oikeudenkäyntikuluista koituva taloudellinen rasite voi olla kohtuuton, ja omiaan heikentämään tutkivan journalismin edellytyksiä entisestään.
”Entistä kovempaa taloudellista painostusta”
– Tutkivan journalismin tekijät ja julkaisijat altistuvat aina painostukselle ja uhkailulle. KHO:n päätös avaa mahdollisuuden entistä kovempaan taloudelliseen painostukseen, Harakka toteaa. Ennen kansanedustajan tehtävää hänellä oli yli 30-vuotinen ura monipuolisissa journalistissa tehtävissä, viimeksi 17 vuoden ajan Yleisradiossa.
Vaikka KHO viittaa päätöksessään rikosoikeudenkäyntiin, linjaus ei sulje pois siviilikanteita. On mahdollista, että ulkomailta tuttua aggressiivista litigaatiota (kanteennostoa) käytettäisiin toimittajien ja tiedotusvälineiden vaientamiseen.
Päätös ei myöskään rajoitu journalistiseen työhön, vaan ulottuu kaikille aloille. Työnantaja ei voi suojella alaisiaan kantamalla täyden vastuun oikeudenkäyntikuluista yhteiskunnallisesti merkittävissä ja kiistanalaisissa kysymyksissä.
Harakka näkee yhtäläisyyden vuonna 2016 tekemäänsä toimenpidealoitteeseen, jolla hän halusi suojella työtään tekeviä toimittajia, kansalaisaktivisteja ja viranomaisia verkkoväkivallalta – anonyymiltä uhkailulta, painostukselta ja valetiedon levittämiseltä. Poliisin ja syyttäjälaitoksen osaamiseen ja resursseihin alettiin kiinnittää huomiota, mutta aloitteen tekijän mielestä ei tarpeeksi.
– Valtiovallan on puolustettava rohkeaa ja riippumatonta journalismia ja kansalaistoimintaa. Painostus on aina uhka demokratialle. Soisin hallituksenkin ymmärtävän vaaran ja ryhtyvän ripeisiin toimiin.