10 keinoa pienten yritysten tilanteen helpottamiseksi

SDP esittää 10 keinoa pienten yritysten tilanteen helpottamiseksi. Keinot parantavat yritysten toimintaedellytyksiä ja helpottavat arkea. Keinoilla mahdollistetaan myös talouden ja työllisyyden kasvua. Esitettyjen keinojen vaikutus näkyisi nopeasti ja ne auttaisivat vapauttamaan erityisesti pienissä yrityksissä piilevän kasvuvoiman.

Suomessa kaivataan nyt vaikuttavia toimia. Taloustilanne on vakava. Työllisyyskehitys on ollut Euroopan surkeinta, talouskasvussa olemme maailman hännillä, konkurssit ovat lisääntyneet ja Suomi velkaantuu nopeimmin koko Euroopassa. Meillä ei ole varaa odottaa. Kasvutoimia tarvitaan tässä ja nyt.

1. Nostetaan arvonlisäverovelvollisuuden alarajaa

SDP esittää arvonlisäverovelvollisuuden alarajan nostamista 30 000 euroon. Alarajan nosto parantaa yksinyrittäjien ja pienempien työvoimavaltaisten yritysten kannattavuutta sekä lisää kannusteita päätoimiseen yrittäjyyteen ja yrityksen perustamiseen. Tällä toimella kompensoitaisiin myös alarajahuojennuksen poistumisesta aiheutuva verotuksen kiristyminen, joka toteutuessaan vaikeuttaa pienten yritysten toimintaa.

2. Ei tehdä uusia arvonlisäveron korotuksia

SDP esittää kirjojen, lääkkeiden, liikunta- ja kulttuuripalveluiden sekä henkilökuljetusten ja matkailupalveluiden 10 % arvonlisäverokannan pitämistä nykyisellään. Hallituksen historiallisen suuri arvonlisäveromoukari on iskenyt myös yrityksiin. Arvonlisäveron korotukset syövät ihmisten ostovoimaa ja heikentävät palveluyritysten kannattavuutta. Pienillä yrityksillä on aina vaikeampaa viedä veronkorotus kokonaisuudessaan hintoihin. Työvoimavaltaisilla palvelualoilla arvonlisäveron korottaminen on työn verotuksen kiristämistä.

3. Parannetaan kotitalousvähennystä

SDP esittää, että kotitalousvähennyksen korotettua vähennysprosenttia kotipalveluiden osalta jatketaan ja omavastuu pidetään nykyisellään. Näin parannetaan pieni- ja keskituloisten mahdollisuuksia hyödyntää kotitalous-, hoito- sekä hoivapalveluita, ja luodaan kysyntää näiden alojen yrittäjille. Toimilla helpotetaan varsinkin ikääntyneiden mahdollisuuksia asua pidempään omassa kodissaan. SDP esittää myös, että kotitalousvähennys ulotetaan jatkossa kerrostalo- ja rivitaloasunto-osakeyhtiöiden osakkaiden rahoitusvastuulla yhtiöissä toteutettaviin remontteihin.

4. Helpotetaan pienten yritysten osallistumista julkisiin hankintoihin

SDP esittää, että julkiset hankinnat tulee toteuttaa siten, että myös pienillä yrityksillä on aito mahdollisuus osallistua kilpailutuksiin. Julkisten hankintaorganisaatioiden tulee hankintastrategioissa kuvata toimet, joilla pienten yritysten osallistumismahdollisuuksia parannetaan. Kilpailua ja tarjonnan moninaisuutta voidaan lisätä esimerkiksi jakamalla hankintoja osiin, lisäämällä markkinavuoropuhelua, yksinkertaistamalla hankintakriteerejä ja helpottamalla kilpailutuksiin osallistumista ryhmittyminä.

5. Helpotetaan palveluntuottajaksi rekisteröitymistä

SDP esittää sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajien rekisteröintimenettelyn keventämistä ja käsittelymaksujen kohtuullistamista. Vuoden 2024 alussa otettiin käyttöön Soteri-rekisteri, jonne yksityisten sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita tuottavien yritysten on rekisteröitävä tietonsa ennen kuin ne voivat aloittaa palveluiden tuottamisen. Rekisterin käyttöönotto on aiheuttanut kriisin sote-alan yrityksille pitkien käsittelyaikojen vuoksi. Hallituksen esittämän väliaikaisen korjauksen voimaantuloa täytyy kiirehtiä. Myös muiden pienten yritysten, kuin vain yksinyrittäjien, toiminta pitää mahdollistaa heti hakemuksen jättämisestä ilmoitusmenettelyllä. Jatkossa kohtuullisten käsittelyaikojen varmistamiseksi on arvioitava, ovatko kaikki palveluntuottajilta rekisteröintihakemuksessa vaaditut tiedot tarpeellisia asiakas- ja potilasturvallisuuden näkökulmasta, ja mitkä olennaiset muutokset toiminnassa edellyttävät rekisteröintiä ja siihen liittyviä maksuja. Laissa on määriteltävä kohtuullinen enimmäisaika, jonka kuluessa palveluntuottajat voivat odottaa hakemuksensa tulevan käsitellyksi

6. Varmistetaan, että yritykset saavat palvelut yhdeltä luukulta

SDP esittää, että yritysten palvelut on järjestettävä yhden luukun periaatteella kaikilla työllisyysalueilla. TE-palveluiden uudistuksessa käydyssä keskustelussa elinkeinopalvelut ovat jääneet työllisyyspalveluiden katveeseen. Työllisyysalueilla tulee nykyistä saumattomammin panostaa toimiviin yritys- ja elinvoimapalveluihin sekä räätälöidä palvelut vastaamaan alueella toimivien yritysten profiilia ja tarpeita. Elinkeinopalvelut on kytkettävä myös tiiviimmin osaksi muita kunnan, kehitysyhtiöiden ja muiden toimijoiden jo nyt tarjoamia alueellisia yrityspalveluita. Jatkossa kaikki yritysten tarpeelliset palvelut on saatava yhdeltä luukulta. SDP esittää myös työllisyysmäärärahojen korottamista, jotta yrityksillä on mahdollista hyödyntää muun muassa palkkatukea.

7. Parannetaan pienten yritysten asemaa

SDP esittää pienten yritysten aseman vahvistamista sopimussuhteissa. Yritysten välisiin suhteisiin sovelletaan pääsääntöisesti sopimusvapautta ja neutraliteettiperiaatetta. Tästä poikkeuksena pienille yrityksille on säädetty lainsäädäntöön helpotuksia ja niiden asemaa sopijaosapuolena on pyritty turvaamaan. Vaikka ns. yrittäjänsuojalaki suojaa teoriassa yrittäjää epätasapainoiselta sopimussuhteelta, sitä on sovellettu vain harvoin. Lainsäädäntöä on uudistettava pienten yritysten asemaa vahvistaen. Kilpailu- ja kuluttajavirastolle on myös annettava oikeus puuttua yritysten välisiin kohtuuttomiin sopimusehtoihin ja harhaanjohtaviin markkinointikäytäntöihin. Esimerkiksi maksuaikojen velvoittavuus ei kattavasti toteudu ja monet pienet yritykset joutuvat odottamaan kohtuuttoman kauan saataviaan toisilta yrityksiltä. Tämä aiheuttaa pienille yrityksille tarpeettomia toimintahäiriöitä.

8. Huolehditaan rehellisen yrittäjän pärjäämisestä

SDP esittää, että harmaan talouden torjuntaohjelmaa kiirehditään ja viranomaisille varataan tarvittavat resurssit harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjuntaan. Harmaa talous ja talousrikollisuus ovat vakavia ilmiöitä Suomessa. Niistä on haittaa yrityksille, työntekijöille ja koko yhteiskunnalle. Lakisääteisten maksujen ja verojen laiminlyönti aiheuttaa loven julkiseen talouteen. Aikaisemmista toimenpideohjelmista on saatu hyviä tuloksia muun muassa viranomaisten tietojenvaihtoa tehostamalla. Hallituksen on kiirehdittävä uutta torjuntaohjelmaa ja varattava viranomaisille tarvittavat resurssit ohjelman toimeenpanoon. Harmaa talous vie aina leivän pois rehelliseltä yritykseltä.

9. Laitetaan investoinnit liikkeelle

SDP esittää, että investointien verokannustimesta tehdään pidempi ja laajempi. SDP:n mallissa verokannustimen kesto olisi vuoden sijasta vähintään kaksi vuotta. Investointien alarajaa laskettaisiin monien asiantuntijatahojen esitysten mukaisesti alemmas, jotta myös muut kuin suuret yritykset ympäri Suomea pääsevät hyötymään ja luomaan kasvua. Aikaikkunan pidentämisellä kannustimen piiriin pääsisivät aidosti uudetkin hankkeet vain jo olemassa olevien investointien sijasta. Suomelta vaaditaan aktiivista vaikuttamistyötä EU:ssa asian edistämiseksi, kun valtiontukipolitiikkaa uudistetaan. SDP kannattaa myös esityksiä muun muassa luvitusprosessien sujuvoittamiseksi.

10. Kevennetään pieni- ja keskituloisten verotusta

SDP esittää ensi vuodelle merkittävämpää työn verotuksen keventämistä kuin hallitus. Näin lisätään verotuksen oikeudenmukaisuutta, vahvistetaan ihmisten ostovoimaa ja edistetään työllisyyttä. Suomen kasvu nojaa pitkälti kotimaisen kysynnän varaan ja tätä on syytä tukea. Eniten hyötyisivät niin pieni- ja keskituloiset palkansaajat, eläkkeensaajat kuin monet pienyrittäjätkin. Työvoimavaltaisten palvelualojen yritysten toimintaedellytykset paranevat, kun ihmisten ostovoima kehittyy myönteisesti. SDP esittää myös, että jatkossa yrittäjävähennys kohdistetaan pieni- ja keskituloisille yrittäjille.

Lataa 10 keinoa pienten yritysten tilanteen helpottamiseksi (pdf)