Ajankohtaista

SDPshared image on Instagram

Hallitus teki puoliväliriihessä huoltajakorotuksen perheellisille opiskelijoille, hyvä niin. Iso kuva on kuitenkin varsin toinen. Ensin hallitus leikkasi opiskelijoiden opintotuesta 86 euroa kuukaudessa ja sen jälkeen antoi puoliväliriihessä perheellisille opiskelijoille 75 euron huoltajakorotuksen. Lopputulos = perheellinen opiskelija saa 11 euroa vähemmän opintotukea kuin vuonna 2015. Näin tehdään oikeaoppinen silmänkääntötemppu. #opiskelija #huoltajakorotus #perhe #puoliväliriihi #silmänkääntötemppusosialidemokraatit

Sosialidemokraatit SDPshared photo on Facebook

Hallitus teki puoliväliriihessä huoltajakorotuksen perheellisille opiskelijoille, hyvä niin. Iso kuva on kuitenkin varsin toinen. Ensin hallitus leikkasi opiskelijoiden opintotuesta 86 euroa kuukaudessa ja sen jälkeen antoi puoliväliriihessä perheellisille opiskelijoille 75 euron huoltajakorotuksen. Lopputulos = perheellinen opiskelija saa 11 euroa vähemmän opintotukea kuin vuonna 2015. Näin tehdään oikeaoppinen silmänkääntötemppu.Sosialidemokraatit SDP

Timo Harakkashared tweet on Twitter

SOS jakaa lisää menoja ja ministerinsalkkuja ja tekee *seuraavalle* hallitukselle miljardileikkauksia. Tulkaa pois,Suomi ansaitsee parempaa.

Antti Rinneshared tweet on Twitter

Hallitus jää kauas työllisyystavoitteestaan. Illan uutinen: Kolme uutta ministeriä. Lopputulos on työllisyyden suhteen pettymys.

Ville Skinnarishared tweet on Twitter

Miljardi Soten tietojärjestelmiin on hyvä sijoitus, jos se käytetään uusin avoimiin järjestelmiin - ei upoteta rahoja vanhaan eli Apottiin.

Maria Guzeninashared image on Instagram

#suomi100 näyttely avattu Euroopan neuvoston yleiskokouksessa Strasbourgissa! Sataan vuoteen mahtuu paikoin vaikeaakin historiaa, mutta eteenpäin on menty. Tehdään seuraavista sadasta vieläkin hienompi menestystarina.maria_guzenina

Ohjeet varainhankintaan

Ehdokkaalle, Työkalut 11:00

Ruusuja

Kuntavaalit varainhankinta, talous ja tilitykset

Ohjeet pdf-muodossa

Eduskuntavaalien vaalirahoitusta normittaa vuonna 2009 säädetty vaali- ja puoluerahoituslainsäädäntö. Koko lainsäädäntö ja ohjeisto löytyvät kätevästi osoitteesta www.vaalirahoitusvalvonta.fi ja www.puoluerahoitus.fi. Tämän sivuston kautta löytyvät viranomaisohjeet ja muuta hyödyllistä. Heti kampanjoinnin alusta on syytä pitää tarkkaa kirjanpitoa tuloista ja menoista.

Sivuston kautta kannattaa myös tutkivalla silmällä selata eri puolueidenkin kansanedustajien vaalirahoitusta. Niistäkin voi löytyä vinkkejä omaan varainhankintaan.

Kuntavaaleissa on syytä muistaa:

 • samalta tukijalta yläraja on 3 000 euroa (ei koske puoluejärjestöjen / tukiryhmän tukea)
 • yksittäinen tuki, joka on yli 800 euroa, on ilmoitettava

Seuraavassa joitakin huomioita omaan varainhankintaan ja sen järjestämiseen:

 1. Kuntavaaliehdokkaan suositeltavimpana kotipesänä ja kampanjatilin haltijana on oma puolueosasto. Tällöin on hyvä kampanjaa varten avata oma tili, jota ehdokkaan tukiryhmä seuraa. Tilinkäyttö on osa yhdistyksen omaa toimintaa. Jos yhdistyksestä on useampi ehdokas, niin silloin kannattaa jokaiselle avata oma tili.
 2. Jos edellä oleva ei ole mahdollista, niin silloin oman tukiyhdistyksen perustaminen voi olla perusteltua. Yhdistys perustetaan normaaliin yhdistyksen perustamiseen liittyvällä tavalla. Perustamassa on vähintään kolme henkilö. Liitteenä tässä on mallisääntöpohja tällaista yhdistystä varten. Tukiyhdistys voi toimia rekisteröitymättömänäkin yhdistyksenä.
 3. Kuntavaaliehdokkaan ei kampanjatilinä pidä käyttää omaa tiliään, sillä verottaja voi tällöin tulkita ”henkilökohtaiseksi” tuloksi veroseuraamuksin.
 4. Vaalitoiminta on ns. yleishyödyllistä toimintaa, jota verotuksessa käsitellään kuten ko. toimintaa muutoinkin; siis pääsääntöisesti verottomana.
 5. Avoin varainkeräys on hyvä hankintamuoto. SDP suosittelee että annatte kotisivujenne ja muiden mainostuksenne kautta ihmisille mahdollisuuden lahjoittaa rahaa. Yksi hyvä tapa kerätä rahaa on kerätä sitä Holvi-palvelun kautta. Suosittelemme, että jokainen avaa mahdollisimman pian palvelun itselleen tuliyhdistyksen kautta (jolloin raha on suoraan käytettävissä ja palveluun kuuluu myös kirjanpito tulleesta rahasta ja mahdollisesti maksetuista laskuista). Holvin käyttö on helppoa ja edullista. Tutustu palveluun osoitteesta https://about.holvi.com/fi/ . Erillistä rahankeräyslupaa ei tarvita 6 kk ennen ja 2 viikkoa vaalien jälkeen tapahtuvaan varainkeräykseen, mutta tästä keräyksestä on tehtävä selvitys poliisihallitukselle. Selvitystä varten ko. sivuilta löytyy tilityskaavakkeet:  http://www.poliisi.fi/luvat/arpajaishallinto/rahankeraykset/vaalikeraykset .
 6. Jos muille yhdistyksille, ammattiosastoille jne lähettää kohdennetun avustuspyynnön, niin se ei ole rahankeräysluvan alaista toimintaa.
 7. Ehdokas itse vastaa kampanjailmoituksista vaalirahoitusvalvontaan / vtv.
 8. Mainoksen maksajan nimi on ilmoitettava, oli se sitten tukiyhdistys, puolueosasto tai joku muu taho. Yksityishenkilön nimeä ei kuitenkaan saa julkistaa ilman hänen nimenomaista suostumustaan, jos hänen maksamansa mainoksen arvo on pienempi kuin 800 euroa.
 9. Vaalitukea ei voi vastaanottaa valtiolta, kunnalta, kuntayhtymältä, valtion tai kunnan liikelaitokselta, julkisoikeudelliselta yhdistykseltä, laitokselta tai säätiöltä eikä valtion tai kunnan määräysvallassa olevalta yhtiöltä.

Verottaja on antanut seuraavanlaisen ohjeen.

Tarvittaessa kysy tarkempia tietoja joko piiritoimistostasi tai puoluetoimistosta.