Ajankohtaista

Tarja Filatovshared tweet on Twitter

Hallituksella on kuulemma yksi linja, mutta sitä ei kykene pääministeri yksin kertomaan, vaan aina perässä on Soini ja Orpo....

Sosialidemokraatit SDPshared status on Facebook

Tänään on juhlapäivä, sillä SDP:n pitkäaikainen kansanedustaja ja entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja täyttää tänään 70 vuotta. Lisäksi SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Kristiina Salonen on saanut pienen tyttövauvan. Sydämelliset onnittelut heille kaikille! 😊🎂☀️

Timo Harakkashared tweet on Twitter

Soini sanoi vastaavansa suoraan mutta EI vastannut: ajaako persut Suomen eroa EU:sta. Kyllä vai ei? Ei uskalla nyt, vasta vaaleissa. Raukka

Tarja Filatovshared tweet on Twitter

Pääministeri: "Suomi ei järjestä kansanäänestystä EU-erosta. Meidän paikkamme on selvä. Ei valiteta, vaan vaikutetaan." Ojennusta Soinille.

Ville Skinnarishared tweet on Twitter

Lasten ja nuorten liikkumattomuus vaatii toimia. Ministeriön työryhmä esittää kuntien liikuntapaikkojen käyttömaksujen alentamista.

Sosialidemokraatit SDPshared link on Facebook

SDP:n kansanedustaja Joona Räsänen kirjoittaa hyvin EU:sta ja kansainvälisen yhteistyön merkityksestä: "Elämme maailmassa, jossa yhä useampi haaste ei tunne kansallisvaltioiden rajoja. Talous, pakolaisuus ja ilmastonmuutos ovat kysymyksiä, joihin on pystyttävä vastaamaan yksittäisiä kansallisvaltioita laajemmalla rintamalla. Tälle yhteistyölle EU tarjoaa luontevan alustan Euroopassa."Sosialidemokraatit SDP

Marin: Suomessa on koulutus- ja opiskelijavihamielinen hallitus

Ajankohtaista 14:27

Sanna Marin

Suomen nykyinen hallitus on terästäytynyt erityisesti tulevaisuuden eväiden syömisessä.

Se on leikannut ja leikkaa kovalla kädellä varhaiskasvatuksesta, koulutuksesta ja tutkimuksesta. Siis siitä osaamispohjasta, minkä varaan Suomea tulisi rakentaa. Se kaventaa valinnoillaan lasten ja nuorten mahdollisuuksia ja kehtaa perustella silpomistaan uudistusretoriikalla.

Yhtenä hallituksen leikkauskohteena on opiskelijoiden toimeentulo, josta se on linjannut leikkaavansa 70 miljoonaa euroa vuoteen 2019 mennessä ja 150 miljoonaa euroa pidemmällä aikavälillä. Tähän puoskarintyöhön hallitus asetti selvitysmieheksi professori Roope Uusitalon, joka on muun muassa esittänyt keskustelua korkeakoulujen talouden paikkaamisesta kaikille opiskelijoille suunnatuilla lukukausimaksuilla.

Tänään Uusitalo julkaisi selvityksensä, joka on jo nyt pienituloisille opiskelijoille karua luettavaa. Opiskelijoiden toimeentulosta leikataan siinä seuraavasti: opintorahaa alennetaan 336,76 eurosta 250,28 euroon, tukikuukausia leikataan 64 kuukaudesta 54 kuukauteen, asumislisää ei koroteta eli se jää 201,80 euroon kuukaudessa, opintolainan osuutta kasvatetaan 400 eurosta 650 euroon kuukaudessa ja opintolainahyvitystä lasketaan 40 prosentista 30 prosenttiin.

Hallitus sai siis sitä, mitä tilasi ja seuraavaksi se linjaa omat päätöksensä Uusitalon esityksen pohjalta.

On selvää, että niin koulutus- kuin opintotukileikkaukset heikentävät nuorten edellytyksiä opiskella. Erityisen kipeästi opintotuen heikennykset osuvat niihin nuoriin, joilla on jo lähtökohtaisesti heikommat taloudelliset edellytykset kivuta yhteiskunnassa eteen- ja ylöspäin. Koska korkeakouluopinnot eivät enää takaa ehjää työuraa tai hyvää toimeentuloa, ei voida myöskään olettaa, että opinnot rahoitettaisiin lainalla. Vähävaraisista perheistä tulevat kokevat perustoimeentulon rahoittamisen lainalla riskiksi ja aivan ymmärrettävästi.

Ei ole vain kohtuutonta vaan suorastaan irvokasta, että opiskelijoiden toimeentulosta leikataan neljäsosa ja yksi kansanosa pakotetaan rahoittamaan elämisensä lainalla tilanteessa, jossa tulevaisuus ja työelämä näyttävät yksilön näkökulmasta entistä epävarmemmilta.

Hallituksen näkemys näyttää olevan, että valtio ei saa velkaantua, mutta opiskelijoiden täytyy. Tämä ei ole oikein! Siksi osallistun opintotukimielenosoitukseen 9. maaliskuuta ja toivon, että sinäkin osallistut.